Magda Buldó llegeix el text d’Albert Manent: “Un peoner encès”.

El 26 de juny, Magda Buldó va participar en les lectures de proses originals de mossèn Ramon Muntanyola, o dedicades a ell, llegint el text d’Albert Manent: Un peoner encès. Manent va publicar-lo en el seu llibre El solc de les hores. Retrats d’escriptors i polítics, Premi Josep Pla 1987 i editat per Destino el 1988.20170626-magda-buldocc81-dsc_0002.jpg

 

Manent recorda alguns dels noms més rellevants de l’església catalana: Vidal i Barraquer o Torres i Bages. Principalment, però es refereix a l’església de la post guerra i cita clergues com Àngel Carbonell, Joan Tusquets, Cebrià Montserrat i altres que de manera compromesa lluitaren per la Pàtria i per la llengua, des del seu sacerdoci. Un llarg preàmbul li serví en el seu article dedicat a Muntanyola, per contextualitzar el paper destacat de religiosos com Joan Baptista Manyà, el gran teòleg, entranyable amic de mossèn Muntanyola.

La segona part del text és la dedicada a Ramon Muntanyola. En fa una semblança biogràfica i repassa la seva obra poètica, explicant anècdotes personals: “hi vaig connectar no solament pel seu catolicisme obert, antitriomfalista, arrelat en la tradició nacional, sinó també pel seu arborat catalanisme”. Manent explica algunes de les activitats clandestines en les que participaren plegats: la Carta abierta a los Excelentísimos Señores Obispos Procuradores en Cortes, per exemple, el 1958.

Noms d’amics i col·laboradors, i activitats de Mossèn Ramon, queden relatades en aquell article publicat el 1988, quinze anys després de la mort de Muntanyola i ja avançada la transició política.

Josep M. Vallès

Deixa un comentari